x

Aachen Maastricht Institute for Biobased Materials

AMBIM is een samenwerking van RWTH Aachen University, Fraunhofer IME, Maastricht University, Institute for Textile Engineering en Helmholz Institute for Medical Engineering om nieuwe hoogwaardige kunststofmaterialen te ontwikkelen uit biomassa.
Chemelot Campus, Geleen
Biopolymeren, Materialen, Moleculaire Biotechnologie, Textieltechnologie, Medische technologie, Biomaterialen, Nucleating agents, Structuur-functie relaties
Open Collaboratie

Research

Sourcing

Handling

Using

Projectbeschrijving

Aachen Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) is een gezamenlijk onderzoeksinstituut van Maastricht University en RWTH Aachen University op Chemelot Campus in Geleen. Het is het eerste interuniversitaire onderzoeksinstituut met de RWTH op Nederlandse bodem. AMIBM wil grenzen verleggen binnen Biobased Materials door planten of andere organismen te gebruiken als leverancier van hoogwaardige grondstoffen voor materialen. Deze grondstoffen hoeven niet eerst, zoals tot dusver gangbaar, met behulp van ingewikkelde en dure processen te worden afgebroken tot bekende bouwstenen om vervolgens weer te worden opgebouwd tot materialen. AMIBM wil grenzen verleggen door multidisciplinair samen te werken aan duurzame materialen van de toekomst, waarbij nieuwe strategieën ontwikkeld worden om uit biomassa hoogwaardige kunststofmaterialen te maken. De bij AMIBM ontwikkelde materialen kunnen over geheel nieuwe eigenschappen beschikken en zullen onderdeel uitmaken van nieuwe producten in medische of in industriële toepassingen.

Om deze beloftes waar te maken dekt AMIBM met het onderzoek de gehele waardeketen van biomassa tot en met toegepast materiaal. Drie hoogleraren afkomstig uit Maastricht en Aken nemen het voortouw in het onderzoek op Chemelot Campus. Zij hebben directe personele banden met hun moederorganisaties in Aken en Maastricht en onderhouden ook banden met de andere Limburgse campussen, het Maastricht Science Program, en met diverse grote onderzoeksinstituten op de Melaten Campus in Aken. Op Chemelot wordt infrastructuur opgebouwd voor onderzoek en opschaling van materiaalproductie. Er is gestart met het bouwen van een bicomponent wet spinning faciliteit waarmee biobased vezelmaterialen voor medische toepassingen op pilot-schaal kunnen worden geproduceerd om de materialen vervolgens te testen en te verbeteren. AMIBM wil intensief samenwerken met MKB, grootbedrijf en kennispartners.

Projectdata

Startdatum: 2013

Betrokken Partijen: Maastricht University, RWTH Aachen University

Projectkosten: € 35.900.000

Financiering: € 6.300.000

Projectfase: Realisatie

Openheid: Open Collaboratie

Bekijk de website voor meer informatie.

Interesse om deel te nemen of uw vragen te laten beantwoorden?

Ermo DanielsKnowledge Transfer Officer

+31 6 46705028/ ermo.daniels@maastrichtuniversity.nl